Plastový obal může prodloužit životnost okurky o jedenáct dní, říkají vědci

Prodej hroznů v plastových vaničkách prý snižuje ztrátu hroznů ve skladech obchodů o 20 procent. Kritici upozorňují, že základem je předcházet vzniku odpadů z obalů, a poukazují na problematickou recyklaci plastových obalů.

V Evropě se každoročně vyprodukuje zhruba 26 milionů tun plastového odpadu, z něj se na recyklaci vysbírá méně než třetina. Další třetina skončí na skládkách a zhruba 40 procent se spaluje.

Při výrobě plastů a spalování plastového odpadu vzniká na celém světě každý rok přibližně 400 milionů tun CO2.

Podle odhadů skončí v oceánech každý rok až osm milionů tun plastového odpadu a spolu je v nich až 150 milionů tun plastů. Je zdokumentováno, že do rybářských sítí a jiného plastu se zamotalo více než 270 druhů zvířat a plasty se našly v tělech 240 druhů živočichů, píše Světový fond na ochranu přírody.

Jedno z částečných řešení, jak snížit tvorbu plastového odpadu, navrhla Evropská unie, když od roku 2021 zakázala prodej jednorázových plastových příborů, talířů, brček, vatových tyčinek a paliček na balóny. Povolené nebudou ani jednorázové plastové nádoby na potraviny, jaké známe z rychlého občerstvení, nebo sklenice z expandovaného polystyrenu.

Podle údajů z roku 2015 tvoří v EU obaly až 59 procent z celkového objemu plastového odpadu, v seznamu s přehledem vedou. Pro srovnání, plasty z (1) automobilů, (2) výstavby a demolice a (3) zemědělství tvoří vždy jen pět procent z produkce plastového odpadu, uvádí Evropská strategie pro plasty v oběhovém hospodářství.

V západní Evropě, ale iu nás se proto ujalo několik bezobalových obchodů, kde si lze načepovat drogerii nebo si nasypat mouku do vlastní kapsy.

Několik obchody začínají bez obalů prodávat i zeleninu a ovoce. Například ve Vietnamu přešli z igelitových sáčků na banánové listy, které se v zemi používaly v minulosti po staletí.