Nepál: Ceny kávy stagnují na rekordních světových maximech

Farmáři sbírají červené třešňové fazole v Gulmi.
Farmáři sbírají červené třešňové fazole v Gulmi.

Zatímco ceny kávy letos v listopadu vzrostly na víceletá maxima na globálním trhu uprostřed neúspěchů v nabídce, ceny v Nepálu zůstaly stagnující, což zklamalo pěstitele, kteří se snaží vzpamatovat z katastrofy COVID-19.

Dhakeshwar Ghimire, majitel nepálských organických kávových produktů v Palpě, řekl Post, že letošní sklizeň klesla kvůli „černému mrazu“ v zimě.

„Na velkých plochách kávovníku ve vysočině se objevily hnědé skvrny, ale plodiny v nížinách byly plísní postiženy méně,“ řekl Ghimire, který vyrábí organickou kávu v Palpě od roku 1978. „Navzdory poklesu produkce , ceny se nezvýšily. Spotřeba kávy na domácím trhu také klesla.

Obchodníci uvedli, že spotřeba a prodeje se v roce 2020 propadly téměř na nulu, protože uzamčení drželo lidi uvnitř poté, co vláda vydala příkazy zůstat doma, aby se zabránilo šíření koronaviru. Ani rok 2021 nebyl pro pěstitele a prodejce kávy o mnoho lepší.

Zatímco pěstitelé kávy trpěli kvůli mrazu, který poškodil jejich úrodu, nákupčí kávy – většinou hotely a restaurace – zůstali měsíce zavření a spotřeba prudce klesla.

Podle agentury Bloomberg ceny kávy Arabica dosáhly 11. listopadu sedmiletého maxima kvůli nízkým zásobám ve skladech monitorovaných ICE Futures US, hlavní burzou pro futures na kávu.

Ceny kávy letos stouply na základě mnoha faktorů, ale hlavně kvůli suchu v Brazílii, největším světovém producentovi kávy. Letos v červenci se v období dešťů v regionu během jednoho z nejhorších such za téměř století téměř nevyskytly žádné srážky, což poškodilo úrodu v roce 2021 a snížilo produkci kávy v Brazílii, protože rostliny uschly.

„Normálně by snížená produkce vyvolala růst cen; ale v případě Nepálu se to nestalo,“ řekl Ghimire. „Vzhledem ke snížené kvalitě a utlumené poptávce jsme souhlasili s udržením cen na loňské úrovni.“

Bishnu Prasad Bhattarai, výkonný ředitel představenstva, uvedl, že minimální cena podpory byla stanovena na základě výrobních nákladů. „Pěstitelé dostanou 20-22% ziskové marže,“ řekl.

Podle představenstva vyvezla země v posledním fiskálním roce 2020-21, který skončil v polovině července, 72,48 tun kávových zrn v hodnotě 96 milionů Rs, což je výrazný pokles z 84,13 tun v hodnotě 99,61 milionů Rs v letech 2018-19 před pádem koronaviru. na zemi.

V letech 2019-20 způsobila omezení dodávek COVID-19 pokles vývozu na 46,89 tun v hodnotě 57,72 milionu Rs.

Nepál dováží velké množství kávy. Ve fiskálních letech 2020-21 se do země dostalo 198,76 tun instantní kávy v hodnotě 106,72 milionu Rs.

Navzdory omezení dovoz kávy ve fiskálních letech 2019-20 vzrostl na 266,17 tun v hodnotě 118,84 milionu Rs, oproti 262 tunám v hodnotě 98,01 milionu Rs v letech 2018-19.

Farmáři vysadili kávu na 3053 hektarech a vyprodukovali 314,5 tun zelených fazolí, uvedla rada. Z celkové produkce země jde 25 % na export.

„Je potřeba vytvořit povědomí o farmářském pojištění mezi pěstiteli. Kromě toho Nepál potřebuje technologii ke zvýšení produkce,“ řekl Ghimire, jehož produkce kávy je prodávána pod dvěma značkami – himálajská arabika a himálajská zrna Mount Everest.

„Poptávka po nepálské organické kávě je na globálním trhu obrovská, ale nepálští pěstitelé nejsou schopni splnit ani zlomek celosvětového požadavku,“ uvedli obchodníci.

Výrobou kávy se podle představenstva zabývá celkem 31 340 farmářů. Mezi šesti provinciemi, kde se káva pěstuje, má Bagmati nejvyšší roční produkci se 116,1 tunami.

„Roční potřeba nepálských pijáků kávy činí 4 500 až 5 000 tun, ale celková produkce je pouze asi 317,5 tuny,“ řekl Bhattarai.

Celkem se v zemi ročně spotřebuje 2100 tun kávy.

Nepálští pěstitelé kávy pracují na zvýšení produkce a produkt by se mohl stát hlavním zdrojem deviz pro zemi.

„Zavádíme přibližně osm vysoce produktivních odrůd, abychom zvýšili produkci. Tyto odrůdy jsou vhodné v nepálském podnebí. Již jsme napsali ministerstvu zahraničních věcí a dodavateli Indian Coffee Board, aby nás podpořili,“ řekl Ghimire.

Branding je dalším zásadním aspektem podpory pěstování kávy v Nepálu.

Správní rada uvedla, že požádala ministerstvo lesů, aby povolilo využívání komunitních lesů pro pěstování kávy. „Bude to obrovská vzpruha pro kávový průmysl, pokud ministerstvo schválí náš návrh,“ řekl Bhattarai.

„Plánujeme otevřít dva závody na výrobu instantní kávy. Za tímto účelem v současné době připravujeme provedení studie proveditelnosti.“