Společnosti zabývající se balením masa léta odmítaly varování, ale nyní říkají, že se nikdo nemohl připravit na COVID-19

Společnosti zabývající se balením masa odmítly léta varování, ale nyní říkají, že se nikdo nemohl připravit na COVID-19
Společnosti zabývající se balením masa odmítly léta varování, ale nyní říkají, že se nikdo nemohl připravit na COVID-19

V dokumentech z roku 2006 vládní úředníci předpovídali, že pandemie ohrozí kritické podniky, a varovali je, aby se připravily. Společnosti zabývající se balením masa je do značné míry ignorovaly a nyní se téměř každá z předpovědí splnila.

Kenneth Sullivan, generální ředitel Smithfield Foods, největšího světového producenta vepřového masa, na konci června, když už byly stovky jeho zaměstnanců nakažených COVID-19 a několik mrtvých, poslal ostrý dopis dvěma americkým senátorům, kteří zahájili vyšetřování ohniska v masokombinátech a varování průmyslu o hrozícím nedostatku potravin.

Společnosti zabývající se balením masa odmítly léta varování, ale nyní říkají, že se nikdo nemohl připravit na COVID-19
Společnosti zabývající se balením masa odmítly léta varování, ale nyní říkají, že se nikdo nemohl připravit na COVID-19

Stručně, bez omluvy, Sullivan pokáral kritiky za to, že Smithfield jednal příliš pomalu, aby zabránil šíření nemoci mezi svými dělníky a okolními komunitami. Tito „revizionističtí historici,“ napsal, odmítli být „svázáni s realitou“ tím, že tvrdili, že zpracovatelé masa mohli rozmístit dělníky, zpomalit výrobní linky nebo nashromáždit obličejové masky.

„To, co nikdo nepředpokládal a nikdy se to za našich životů nestalo, je scénář, který dnes prožíváme,“ napsal Sullivan. „To znamená, že naše sklizňová zařízení, která jsou kritickým pilířem v dodavatelském řetězci, by mohla být masově ohrožena globální pandemií, která ohrožuje naši schopnost produkovat potraviny.“

Sullivanův sentiment byl opakován společnostmi vyrábějícími maso po celé zemi: Jak se mohl někdo připravit na COVID-19?